Harta Taxa Oxigen Bucuresti – zona ZACA – tarif norme euro

Prețuri Vinietă Oxigen

Pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone.

1 Zi 1 Lună 6 Luni 12 Luni Acces permis în ZACA Acces permis în afara ZACA
de Luni până Vineri, între orele 07 – 22, în afara sărbătorilor legale
Non-Euro 15 RON 300RON 1 100 RON 1 900 RON NU DA Doar în urma achiziționării unei viniete “Oxigen”
Euro 1 15 RON 250RON 1 000 RON 1 700 RON NU DA Doar în urma achiziționării unei viniete “Oxigen”
Euro 2 15 RON 200RON 900 RON 1 500 RON NU DA Doar în urma achiziționării unei viniete “Oxigen”
Euro 3 5 RON 100RON 450 RON 700 RON DA Doar în urma achiziționării unei viniete “Oxigen”
Euro 4 5 RON 80RON 350 RON 500 RON DA Doar în urma achiziționării unei viniete “Oxigen”

Vinietele OXIGEN se vor putea achiziționa online, din benzinării, prin sms sau aplicații online ale Primăriei Capitalei, care vor fi realizate special în acest scop.

Pe site-ul se poate achita taxa oxigen – Companiei Naționale de Autostrăzi care vinde și rovinietele naționale: roviniete.ro.

Domeniu de aplicare Vinieta Oxigen:

– pentru autovehiculele electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 si Euro 6 – acces fara restrictii pe toate arterele.

– pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 si Euro 4 – accesul este permis pe toate arterele municipiului Bucuresti numai in urma achizitionarii vinietei Oxigen. Restrictia pentru autovehiculele Euro 4 va intra in vigoare din 2021.

– pentru autovehiculele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2 – accesul este interzis in Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucuresti numai in urma achizitionarii vinietei Oxigen.

HARTA ZACA BUCURESTI – Zona de actiune a taxei oxigen – pe unde se poate circula fara vigneta oxigen?

Străzile din capitala care delimitează ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului) sunt: Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Șos. Pandurilor – Șos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Ştirbei Vodă – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victoriei.

Amenda pentru neplata vinietei Oxigen este cuprinsă între 1.500 și 2.000 de lei, însă până în martie 2020 nu se dau amenzi. În viitor, vor apărea noi restricții și mai drastice. Mașinile non Euro, Euro 1 și Euro 2 ar urma să fie interzise în București din 2022, iar cele Euro 3 din 2024.

Mai multe detalii despre taxa puteti gasi si pe site-ul zaca.ro .

Exceptii de la taxa Oxigen in Bucuresti:

Nu plătesc taxa Oxigen șoferii cu motoare Euro 5 și 6, electrice și hibride, dar și mașinile Euro 3 dotate cu instalație de GPL.

Mai sunt exceptate de la taxă motocicletele și scuterele, autovehiculele persoanelor cu dizabilități, cele folosite de posturile radio și tv la transmisiuni. Mai sunt exceptate de la taxă și categorii în care se regăsesc deseori mașini vechi, care poluează masiv: autovehiculele poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, ANAF, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Armatei, SRI, SPP, STS SIE, Penitenciarelor, precum şi mașinile de serviciu ale procurorilor.

Mai intră la excepții serviciile publice comunitare pentru situații de urgență, Crucea Roşie din România, serviciile de ambulanță, Societatea de Transport București STB, mașinile folosite la intervenții la căile de comunicație și rețele edilitare, vehiculele istorice.

Cum aflam ce norma de poluare are masina?

Registrul Auto Român face precizări cu privire la modul în care puteți identifica norma de poluare a vehiculului dumneavoastră.

Având în vedere că există mai multe tipuri de cărți de identitate (CIV), vom explica diferitele situații care pot apărea.

Pe CIV de tip nou, norma de poluare poate fi identificată în două locuri:
– la punctul 6 – Număr national de registru – în șirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro;
– la punctul 17 – Cod național de emisii – aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.

Pe CIV de tip vechi, norma de poluare poate fi identificată la punctul 5 – Numărul de omologare – ultimele două caractere din șir reprezintă norma Euro.
Interpretarea caracterelor consemnate în CIV se face în felul următor:
Euro 6 – E6, R6, T6;
Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5;
Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4;
Euro 3 – E3, R3, T3, H3;
Euro 2 – E2, R2, K2, T2, H2, X1, X2, X3, X4, X5, X6, Y1, Y2, Y3, D3;
Euro 1 – E1, R1, K1, T1, H1;
Non-euro – orice alte combinații de două caractere alfanumerice reprezintă norma non euro.

/ / / / / / / / / / / / / / / / / /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.