Esti proprietarul unui imobil? De unde te informezi ..

Dupa cum spune zicala “Ai carte, ai parte..” promovata intens de ANCPI in ultima vreme pentru a evidentia programul PNCCF as spune ca la fel de importata e si expresia Informatia inseamna putere!

In primul rand ar trebui sa stiti ca guvernul, prin Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 al ANCPI,  isi propune ca pana in anul 2023 toate imobilele de pe teritoriul Romaniei sa fie inscrise in cartea funiara, iar pentru aceasta a tot incercat sa creeze “pârghii” legislative pentru a urgenta procesul de inregistrare sistematica.

Programul fiind unul national (dar aplicat cu prioritate pentru imobilele din extravilan) ne afecteaza pe toti si este recomandat sa fim informati legat de ce implicatii are inregistrarea sistematica asupra proprietarilor.

Ce obligatii avem conform legii cadastrului (legea 7/1996 actualizata) si ce beneficii avem in urma inregistrarii sistematice.

In acest scop va recomand un portal legislativ ce pune la dispozitie gratuit  legislatia din domeniile geodeziei, topografiei, cadastrului și cartografiei  –  Legislatie ANCPI la zi.

Tin sa precizez ca in afara de legea cadastrului ar trebui studiate si Ordinul Directorului General 700/2014 si Specificaţiile tehnice de realizare a lucrărilor sistematice de cadastru 1427/2014.

Pentru alte informatii legate de PNCCF si legislatia domeniului va recomandam si site-ul oficial al ANCPI – www.ancpi.ro sau alte site-uri dedicate ca legislatiei –  legislatie.just.ro, lege5.ro sau legestart.ro.

/ / / / / / / / / / / /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.